Когато в живота ни, нещо не върви, но ние оставаме дълги години в това нещо, значи имаме някаква изгода. Нашата психика има силна адаптивна функция, затова тя намира предимства, дори в най-лошите ситуации.

Плюсовете, които извличаме от неприятните обстоятелства, се наричат вторични изгоди.

  • Да боледуваш;
  • Да търпиш мъж алкохолик;
  • Да стоиш с наднормено тегло;
  • Да стоиш сам, без връзка;
  • Да боледуваш;
  • Да не тръгваш на работа и тн.;

Изгодно е да боледуваш. Понякога, когато боледуваме, ние се чувстваме и добре и не си даваме сметка даже, че имаме някакви ползи, от това да сме болни, но е така.. Това са вторичните изгоди от болестта.  Например получаваме внимание, грижа, разбиране, помощ, любов от близки и приятели. Никой, не отказва да ни изслуша, когато мрънкаме и се оплакваме, защото сме болни. Не си вършим задълженията, а само си почиваме. ⠀

Доста често, болестта е оправдание, да не предприемем някакви крачки.

Например: Ако си спомним в детството, когато не сме искали да отидем на градина, как ни е заболявало стомахчето. Започваме да ревем, вдига се температура леко и разбира се внезапна болка в стомахчето. Мама си взима болничен, за да остане с нас, вкъщи този ден – изгода.

Например: Искаш да си смениш работата, защото не ти харесва, или плащат малко, но не правиш нищо по въпроса. Не кандидатстваш. Защото на новата работа, ще има нови правила, нови хора, нови задължения. Трябва да се полагат усилия, за да свикнеш с всичко това и да се наложиш, да спечелиш доверие. По изгодно е да не се местиш.

Например: Много искаш да имаш партньор и семейство, но оставаш сам дълги години. За семейството се искат усилия, напасване, отговорности, компромиси, а ти още не можеш да оставиш хобито, свободата, и лукса да мислиш само за себе си – изгода.

Например: Приключили сте връзка, но не можете да забравите човека. Въпреки, че страдате за партньорът си, не го забравяте и страданието продължава. Не си давате сметка, но имате изгода от страданието. Тази изгода, може да е, защото чрез нея получавате внимание, оплаквайки се на близките си. Може да е, защото се само наказвате за прегрешения свои. Може да е…..

 

  • Ако си дадем сметка, кои са вторичните изгоди от неприятните ситуациите, които търпим, ще разберем от какво имаме нужда.
  • Това от което имаме нужда, са нашите потребности, които ние задоволяваме през болестта, или страданието.
  • Когато открием, кои са нашите потребности, можем да помислим и по какви други начини, да ги задоволим, като възрастни хора, за да оставим болестта да си ходи.

 

Споделяне