Трябва да отбележим, че намирането на причината за възникването на страховете е 90% от лечението им. Умението да открием причината, се нарича формулировка на проблем, и се счита за мощна терапевтична интервенция.

В по-голямата част от живота си, пилеем много жизнена енергия в страхове. За това се разболяваме. А понякога извършваме и глупости, заради страховете.

Авторката на книгата е дългогодишен терапевт и счита, че страховете произтичат поради следните причини:

Например: Хората, които от ранното си детство, не са имали добра връзка с домът си, не са живяли на едно място в по-късната си реалност, имат страх от пътуване в автобус, самолет, влак ….

Валентина е с такъв страх от пътуване. Тя има семейство и живеят в хубав апартамент в центъра на града, където има добър достъп до театри и културен живот. Тя обаче сменя жилището си с друго в края на града, за да не и се налага да пътува с автобус до работа. Така пада качеството и на живот.

На няколко години е била дадена на седмична детска градина, понеже майка и не харесвала свекърва си и не желаела, тя да се намесва в отглеждането на детето и, докато тя е на работа. Детето било откъснато, страняло от другите в градината и постоянно тъгувало. Всяка седмица, когато трябвало да пътува до детската градина, тя се разкъсвала от страхове, че отново ще я оставят за дълго без мама. Тя не се научила, че човек винаги има своето място, своят дом, в този свят. Често попадала в ситуации, където не намира своето място и се чувства излишна.

Някои страхове произтичащи от миналото са с генетична обусловеност, според авторката. Например в къща, която преди много години е била опожарена, потомците имат страх от огън. Дори алергии от горящите пръчици на освежителя за въздух,  а в някои случаи астма.

 

от книгата на Галина Шереметева – По-високо от страха

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *