„Детските“ потребности на възрастните хора

Абрахам Маслоу говори за потребностите и прави известната пирамида на потребностите на личността. Още в детството се случва така, че някои потребности, да не бъдат удовлетворени и на по-късен етап от живота си, човек несъзнателно да се стреми да ги удовлетвори чрез отношенията си със своя интимен партньор. По този начин се изграждат и съзависими отношения – незрели. За да имаме зрели отношения с партньорът си и да бъдем екип е нужно да се научим самостоятелно да задоволяваме „детските си потребности“.

„Детските потребности“ са:

Потребност от безусловна любов. Безусловната любов е когато майката, обича детето си такова, каквото е. Без значение колко е красиво/грозно, умно/глупаво, здраво/болно и тн. Просто си го обича, защото си е нейното детенце. Някои майки обаче, изразяват любовта си към детето само при дадени условия: ако е послушно, изкарва добри оценки, се старае, помага вкъщи и тн. Само при условията тя показва любовта си. „Обичам те, ако/защото“. По-този начин потребността на детето от безусловна любов не е задоволено още в детството и то се научава, че за да бъде обичано, трябва да прави нещо и да се старае. В сегашно време възрастният, все не може да изживее безусловната любов, която е имал единствено в майчината си утроба. Статусите на хората, които постоянно пишат за любовта и я превъзнасят, също говорят за неудовлетворена тази потребност. Възрастните я търсят в партньорите си и имат нереалистични очаквания то тях.

Как да я задоволим тази потребност. Първо да осъзнаем, че я имаме. После да си дадем сметка, че това е невъзможно. Сякаш искаме да срещнем родителя, който да ни я даде и го откриваме в партньора. Искаме от него тази безусловна любов, но това е нереално. Идва гняв, недоволство, отчаяние. След като преживеем, всичките тези чувства ще настъпи приемането. После си представяме, че това малко дете е вътре в нас и ние самите му даваме тази безусловна любов. Казваме му, че винаги ще бъдем до него и ще го подкрепяме.Усещаме полеко вътрешното щастие, че можем сами да си я дадем тази любов, без да чакаме на някой от вън. /За това могат да помогнат и хипнозите за вътрешното дете/.

Потребност от приемане.

Тя също е свързана с потребността от безусловна любов. Да сме приети такива каквито сме. Приети във всяко състояние, чувства, постъпки, качества добри или лоши.

Как да я задоволим. Започва се лична работа със сянката. Сянката е тъмната ни страна. Всичко, което не можем да приемем, от което се срамуваме, на което се дразним в другите хора, това е нашата сянка. Трябва да си отговорим на въпросите: кой съм аз и кои са моите лоши страни. За да се опознаем и да започнем да ги приемаме. Защото без сянката, я няма и светлината.

Потребност от безопастност.

Всяко дете има нужда от сигурност и защита. В последствие жените имат тази нужда по-често. Те започват да си търсят мъж, който да се грижи за тях и не само финансово, но и емоционално. Да е силен и стабилен, за да може тя да е сигурна за бъдетето си. Да може да я закриля-като баща. И тя започва да търси баща си. Често тези жени сами не могат да се погрижат за себе си и си търсятмъж/родител. В началото на връзката мъжът усеща тази потребност на жената и за да я спечели, започва да играе тази роля. Когато обаче се оженят и тя стане негова, мъжът спира да играе, защото няма вече за какво да се старае и си е постигнал целта, да спечели жената. Тогава тя започва да му става все по безинтересна, разчитайки само на него за всичко и той може да си намери любовница за разнообразие или за възхищение. Ето защо, човек трябва да се научи сам да задоволява тази си потребност. За да има взаимност и партньорита да са отбор. Когато има уважение има и любов.

Как да я удовлетворим.

Лесно. Учим се. Развиваме се. Работим.

За да пораснем, трябва да се научим сами да задоволяваме нашите потребности. Тогава човек става уверен и започва да обича себе си.

 

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *