От всички емоционални наранявания, които претърпяваме през живота си,  отхвърлянето е най-разпространеното. Като се започне от детството подигравките от съученици, да сме резервата в отбора, да не ни поканят на рожден ден, приятели се отказват от нас и ни заместват с други….Тъкмо си помислим, че всичко е преминало идва порастването. Така отново се започва: отказват ни вероятни партньори, търпим откази от работодатели, сменят ни приятелите, половинките ни отказват секс.

Малко от нас си дават ясно сметката какви травми нанася отхвърлянето.

Отхвърлянето причинява остра емоционална болка, която:  повлиява мисленето ни,  причинява гняв, подрива самочувствието ни, подрива чуството за принадлежност.

Емоционална болка: Представете си че в чакалнята на една гара седят 3 души и чакат. Времето тече бавно и скучно и единият взима една топка и я хвърля към втория. Втория взима топката и я подава към третия. След направен психологически експеримент и избран един случаен доброволец, при играта с топка на второто подхвърляне, двамата пропускат третият и започват да си подават само между тях топката. Пренебрегнатият трети изпитва емоционална болка. Болката е доказана чрез изследвания с магнитен резонанс, които показват, че същите зони на мозъка, които се активират, когато изпитваме физическа болка, се задействат и при емоционалното отхвърляне. Като се има предвид, че тази социална ситуация няма никакво значение за третия и все пак емоционалната реакция е на лице. Експеримента е повторен дори и след като е внушено на играчите, че топката е кибер бомба, но въпреки това пренебрегнатия е изпитал емоционална болка, когато кибер бомбата не му е била подадена.

Повлияно мислене: Когато са помолени участници да си спомнят отхвърлянето от партньори, после им бил даден тест за интелигентност да попълнят. Само при спомена за отхвърлянето, мисленето им било повлияно и показали значително по-ниски резултати.

Гняв и агресия: При отхвърляне често си го изкарваме на стените с юмрук. През 2001 г. в САЩ на 551 случая е направено изследване на мъже убили жените си. Мъжете признали, че не могат да се справят с отхвърлянето.

Накърнено самочуствие: Не рядко са случаите на загубили работата си хора, които попадат в клопката на самосъжалението и дълго време после не могат да си намерят работа заради собственото си подценяване.

Принадлежност. Една от причините ни да е наранено нашето самочувствие е нараненото ни чувство за принадлежност – да се чувстваме приети от останалите. Такива примери на отхвърляне са когато някой е болен и се отличава от другите.

 

Как да се справим с отхвърлянето ?

Да оспорим самокритиката: Отхвърлянето отключва завишена критика към себе си.

  1. Направи списък с негативни самокритични мисли.
  2. Направи контрааргументи на всяка критична мисъл.
  3. Когато дойдат критичните мисли, прочети контрааргументите.

Контрааргументи на любовни отхвърляния – примерни

Той/тя:  предпочита друг тип; преминава през криза в личния си живот; имате различни харесвания – той харесва къмпинг, а ти хотел; той обича пороците-пиене, пушене, купони, а ти домашния уют; твоя професионален успех го потиска, защото при него нещата не се развиват така добре; ти си сладкарка, а той се бори с излишни килограми; той има проблем с обвързването и се изпарява като стане по напечено; още се бори със емоциите по старата си връзка и други….  Ако ти каже примината не е у теб! Вярвай му!

Контрааргументи на служебни отхвърляния – примерни

Определен е бил вътрешен човек, а обявата е била публикувана заради изисквания; лош опит на работодател със служител от бранша в който ти си работил; ако анализирате от какво е породено отхвърлянето, дали от негативна фирмена политика, или от междуличностни борби за израстване в кариерата, ще си обясниш причините за отхвърлянето и ще избегнеш самокритиката.

Контрааргументи на социални отхвърляния – примерни

изключен сте от група, защото не споделяш общата страст-пр. пушене; защото си по-атрактивен и интересен и заплашваш цялото внимание да е върху теб; вече ти е скучно в тази група.

Съживи самоуважението си. Намери общото, което те свързва с дадена общност или това в което си най-добър. Дори това да е четенето на спортните новини и добрите прогнози за спортните резултати. Ако намериш в кое си най-добър, ще увеличиш вниманието върху себе си и интересът, също така самоуважението си.

Засили усещането за социална свързаност. Получаването на социална опора от близките ни след като сме преживяли отхвърляне. Рядко обкръжаващите са наясно каква болка се изпитва при отхвърляне и подценяват страданието. За това често учители, родители, приятели са изумени пред новината за опита за самоубийство на техен близък, вследствие на отхвърляне. Още по-голяма нужда от подкрепа имат дискриминираните, расово, полово, религиозно.

Намери нова принадлежност, която пасва по-добре. Пр. болните от рак се чустват отхвърлени и неразбрани, но след като се излекуват започват да се занимават с благотворителност  и се борят със стреса от болестта и лечението по този начин.

Задоволи социалния глад. Снимки, клипчета с любими хора, сувенири и други спомени снижават гнева агресията и емоционалната болка.

Понижи чувствителността си. Ако си бил отхвърлен от жена, покани 9 жени на кафе, от тях поне 2 ще се съгласят и така чувството ти за отхвърленост ще намалее.   

 

Из световния бестселър на Гай Уинч „Първа помощ за душата“

~ Даниела – психолог, хипнотерапевт

 

 

 

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *