Всичко започва от там, че жената първа губи интерес към мъжа.В началото мъжът е принца на белия кон. Симпатичен привлекателен интересен. Връзката е романтична и всичко е тръпка. С времето, когато връзката се задълбочи или прерасне в съвместно съжителство се започва: „Измий си ръцете;  избръсни се; остави това на правилното място; когато се храниш използвай някои прибори; събери си чорапите; направи това ,онова…“ Жената се превръща в майка възпитателка. Започва да го поучава и да му казва как да живее. Жената поема една свръх отговорност за всичко и започва да опекунства мъжа и на всичкото отгоре се сърди, когато за това не е оценена. И естествено мъжът какъв избор има освен да се превърне в нейно дете и да се подчинява, или пък да роптае да се сърди и изобщо всичко друго освен да я желае като жена и любима. Жената загубва ореола си и сексапила си. Започват скандали, отдалечаване. „Ти не ме заслужаваш. Да не съм ти слугиня. Ти си неблагодарен“. Някак си се налага на жената да избира дали да е права или да е щастлива. Целият стремеж преди срещата и инвестиции на време и енергия да се гримира, да се облича добре, да планира прекрасната връзка с най-подходящият партньор, отива на кино.

От къде идва този проблем?

–  Жената. Още в миналото, когато са възпитавали момичето вкъщи да е чисто подредено. Всеки да има едни прилични навици… Нито една майка или баба не е казала на дъщеря си, или внучката си: “ Разговаряй с мъжа за проблемите си; Питай го как му е минал денят; Направи му масаж на ходилата – например“… Даже самата мисъл да направи масаж предизвиква у жената мисъл „О, такова унижение..как ли пък не!“

– Жената взима на своите рамене отговорността за разрешаването на всички проблеми. А главната функция на бащата е да решава всички проблеми в това число и финансовите. Да запази мъжкото си самочувствие, енергия и сила. Детето трябва да се чувства сигурно, защото таткото е негова защита и подкрепа, например в ситуациите с конфликт с друго дете. Бащата е този, който трябва да направи връзка с родителите на другото дете и да разрешат конфликта. Да е авторитет в семейството и да слага правилата и да съблюдава със строгост те да се спазват.

– Жената … сигурно ще прозвучи еманципирано, но жената е тази, която е отговорна за това мъжът да не загубва интересът си. Ходенето вкъщи със скъсан анцунг, или мисълтта, че “ Вече сме семейство и всичко ми е сигурно, няма за кого да се глася“, погажда много лоши шеги. Мъжът е ловец. Доказано е, че ако жените изневеряват, те го правят през емоцията. Най-вероятно задоволяват някоя своя потребност от внимание, кавалерстване, романтично отношение, докато мъжът изневерява през импулса и нагона. Т.е мъжът ще се вълнува от всяка  интересна жена, която изглежда добре, без значение нейният характер. Така, че жената не може да си позволява лукса да е раздърпана, зле облечена, не гримирана, зле поддържана. Дори не е препоръчително да е скромна. Реплики от сорта „Дупето ми е с ужасен целулит“ – по време на близост не са от полза. Мъжът в този момент най-малкото нещо от което се интересува е колко точно целулит има жена му….защото никой брак не е завършил с развод, заради целулита :)

 

~ Даниела – психолог, хипнотерапевт

 

 

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *