Познавате ли хора, които променят живота си, развиват се, рискуват. Израстват и постигат желаните резултати в кариерата, в любовта, в парите. Хора, които сменят посоката на живота си, ако преценят, че там където се намират в момента не им харесва. Такива, които сменят кариерата си и се преквалифицират, когато не виждат вече перспектива в старото. Хора, които сменят местоживеенето си, защото са намерили щастието на друго място. Такива хора често са предприемачи и хора със собствен бизнес.

Има и една друга категория хора, които смятат, че от тях нищо не зависи. Каквото и да правят, политиката, държавата, системата, и други обстоятелства няма да позволят да се реализират намеренията им. Някак си няма да успеят с каквото и да се захванат, защото няма да им стигнат парите, ще се случи нещо, което ще ги възприпятства. Оставят се на инерцията. Често обичат да казват „Обичам спокойствието“. „Ако се бях родил в друга държава“, „Ако се бях родил в богато семейство“.   .

Накратко:

Хората с вътрешен локус на контрол са уверени, че владеят ситуацията и живота си.

Хората с външен локус на контрол са на мнение, че нищо не зависи от тях и обвиняват външни сили.

Разбира се никой не е чак толкова сигурен, да смята че се намира в едната или другата крайност в мисленето си за контрола, но обикновено ясно се различават хората с външен и вътрешен локус на контрол.

Хората с вътрешен локус на контрол

  • по-малко се влияят от мнението на другите
  • индивидуалисти – по-добре работят сами
  • имат самочувствие и добра самооценка
  • когато имат мотивация, работят усилено и често постигат по-големи успехи
  • чувстват се по-независими и щастливи

Хората с външен локус на контрол

  • ако имат успех, казват, че това е късмет
  • не вярват в себе си
  • чувстват се безнадеждни

Разбира се в крайното виждане за нещата, и вътрешният локус на контрол може да има своите недостатъци. Човек може да развие перфекционизъм и на всяка цена да иска да му се получават нещата, а някои професионалисти могат да достигнат до синдрома на професионалното прегаряне бърнаут.

В някои ситуации например е по-добре, човек да има външен локус на контрол. Особено в тези в които не е надарен или силен, тогава е добре да вижда реалността и да не се оповава на собствените си  ресурси. Например: Ако искам да съм шампион по вдигане на тежести, а физиката ми да е крехка.

Ако искате да промените локусът си на контрол е добре да поработите върху самооценката си и върху основните си убеждения за живота. Това ще ви помогне да засилите мотивацията си и да увеличите ресурсите си за справяне. Когнитивно поведенческата терапия е много подходяща за целта.

Даниела

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *