Защо повтаряме една и съща грешка?

С умът си разбирам как трябва, но допускам една и съща грешка пак и пак…..

 

Познато ли ти е? Пример:

  1. Постоянно се влюбвате в хладни и равнодушни хора, въпреки да знаете, че това няма да ви донесе нищо добро.⠀
  2. Постоянно мълчите и не си отстоявате позицията пред шефа.
  3. През цялото време угаждате на приятелите си, жертвайки собственото си врене и пренебрегвайки потребностите си.
  4. Някой, бива уволнен за пореден път, друг бива разведен за пореден път, някой все закъснява и тн.

 

След време намирате нов партньор, нова работа, нови приятели, но всичко отново се повтаря. Омагьосан кръг.

Тук става дума за деструктивните повтарящи се събития в нашият живот, които ни пречат и винаги ни настигат..

 

Фройд го нарича „принуда към повторение“  – това са „патерните“ на поведение, които се формират от детството. Джефри Янг, усъвършенства тази концепция и измисля схема терапията.

Това е всичко, което сме преживяли травматично и е трудно за понасяне от нашето съзнание, защото ни носи, тежки емоции на тъга, гняв, разочарование и тн., бива изтласкано в подсъзнанието ни. С прости думи – забравено. Така се образуват схемите.

Схемите са капани –  това са нашите дълбоки убеждения, основани на ранният опит за себе си, другите и света. Схемите управляват нашите мисли, чувства, действия и отношенията ни с другите хора.⠀
Да се разпознае схемата е лесно:Това са модели на поведение за цял живот, те са разрушителни и се борят за оцеляване.

 

Къде се крие причината за повторенията?

Когато ни се случват постоянните повторение, сме склонни да обвиняваме другите хора или обстоятелства – шефа, жените, всички хора. Ако търсим причината във всички други, се превръщаме в жертви, готови цял живот, да винят някой друг и да се оставят на инерцията. Това е най-добрият начин да избягаме от проблема и промените в живота ни, но ще продължава и боксуването.

В случай, че решим да обърнем фокусът към нас и да потърсим вътрешните причини за случващото се, е възможно да хармонизираме живота си. Това е повод да се обърнем навътре към себе си и да намерим причината, създаваща порочният кръг. Това ще ни даде възможност, да го прекъснем и да заживеем по-продуктивен живот. Както казват терапевтите – формулировката на проблема е мощна терапевтична интервенция.  Или откриването на корена на проблема е половината от решението на проблема.

Да разгледаме един пример:

Красива млада жена, искаща да има до себе си, постоянен партньор, бива постоянно изоставяна от мъжете. Преживяла толкова раздели, тя започва да се държи все по-добре с партньорите си. Започва да поставя техните потребности и интереси пред своите. Постоянно се надява, че ако е “добро момиче“, ще я обичат и в крайна сметка ще задържи човека до себе си, но никога не се получава така. След всяка прекратена връзка, тя се измъчва от тъга и разочарование и се пита, „защо все на мен“, „с какво съм толкова грешна“.

 В детството си, малкото момиче не получава безусловна любов. Майка и е практикуващ лекар, отдадена на професията си и рядко има време за детето си. Често я оставя на грижите на бабата, а когато са заедно, майката има високи изисквания към дъщеря си. Нейната критика и перфекционизъм, създават основни убеждения в детето „ще ме обичат само, ако се старая и съм добра“. Започва да прилага наученият урок по-късно и в личният си живот. Липсата на здравословен егоизъм в нея и пълното и отдаване на нуждите на партньора, рано или късно я правят безинтересна и обезценена. Мъжете загубват интерес. Усещайки охлаждането, тя се вкопчва в тях, за да не бъде изоставена, задушава ги с грижи и внимание и парадоксално, но това ги отблъсква. Мъжете си намират интересна жена, която цени себе си. Защото, кой всъщност може да те обича, ако ти сам не се обичаш.

Има изход

Ако искаме да излезем от порочния кръг, трябва да заменим деструктивният поглед на света. В показаният пример, момичето е придобило убеждението:

Ще ме обичат само, ако се старая и съм добра“ – очевидно не работи в интимните отношения с мъжете.

Парадоксално, но да е постоянно в угода, не се харесва на мъжете и те започват да я неглежират. В такъв случай е уместно, това убеждение да бъде променено.

Да се отнасяме, към такива деструктивни събития с благодарност, защото те са добра основа за личностно израстване. Често е трудно сами да се справим с парадоксалната природа на повторенията, но ако открием защо се случват, можем да се научим да ги променяме.

Ако  деструктивните схващания биват заменени от поддържащи, то събитията в живота Ви ще се променят и той ще стане по-щастлив.

 

Полезна литература. „Излез от омагьосаният кръг“ Джефри Янг и Клоско Джанет

 

 

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *