Внушенията навлизат в нас, когато изпаднем в хипнотичен транс, а това се случва всеки ден.  

Когато опитен манипулатор започне да разговаря с нас, неговата цел е да ни въведе в транс и да ни внуши идеите си.

Как да разберем, че влизаме в транс? Когато слушаме събеседника да говори, в главата ни нахлуват спомени, картинки. Може даже да си спомним сцена от интересен филм, който сме гледали.  Ако сега в този момент се сещаш за някаква картинка от миналото, то ти си в вече транс, дори в момента. Когато сме в транс, съзнанието ни пропуска без никакъв филтър информацията, която постъпва от вън. За това първата ни задача е да се фокусираме върху събеседника. Манипулаторът говори много, изникват спомени и картинки, но той обикновено има цел, той иска нещо да постигне с внушението и с разговора.

За да се защитим в главата ни винаги трябва да стои въпросът „Какво той иска от мен?“ , „Каква е целта?“. Когато забележим какво иска, можем да се защитим, като подложим под съмнение добрите му намерения.

На влиянието са подвластни всички без оглед на пол и раса. Всяка наша комуникация е свързана с манипулация. Винаги нещо искаме. Да породим емоция, или мисъл, настроение. Влиянието не е задължително да е лошо, може то да е добро и да ни повдигне духа.

На кой може да се влияе по-лесно?  Хората по-доверчивите са склонни на такива влияния, както и хората със богата фантазия, които постоянно живеят в спомените, мечтите и илюзиите си.

Кога най-лесно проникват внушенията? Когато човек не може да приеме дадена информация, защото тя предизвиква страх/шок. Тогава неговото съзнание в момента не може да се справи и включва защитен психичен механизъм, който изтласква новата информация във безсъзнателното. В безсъзнателното няма критичност и всичко се прима такова, каквото постъпва и се запечатва като истина.

Телевизията ни вкарва в хипноза

Как ни хипнотизират медиите? Никога не заспивайте на телевизор! Много е вредно. В момента в който заспите – заспива съзнанието, но подсъзнанието не спи и когато се излъчи реклама, цялата информация прониква и мозъкът ни не може да я контролира. Когато се наложи после да пазаруваме или да гласуваме, ние вече имаме програма закодирана в мозъкът ни и я изпълняваме безусловно.

Внушенията проникват най-лесно, когато се страхуваме!

„В Италия умират хиляди хора; Грипа убива; Умират хора; Болниците издишат; биологична война“.  Страх, паника, вцепенение. Транса е готов –  внушението  те кара изпълняваш безусловно изискванията за безопасност, но също те парализира за работа и развитие. Разумът е замъглен и способността му за анализ и рационални преценки също – резултата е снижен имунитет!

                                                   

~ Даниела – психолог, хипнотерапевт

Споделяне