Ниската самооценка/самочуствие идват от далече. Раждат се още в детството. За да се формират, е нужно родителите, да не са ни обръщали внимание, да са били студени отхвърлящи, критични, или да са появявали насилие – крясъци, бой…И това само по-себе си, не е достатъчно да формира ниската самооценка. Към това, трябва да се прибави и една висока чувствителност в темперамента ни. Инертен тип и слабият тип нервна дейност са добра почва за покълване на семенцето на психотравмата и тя е на лице.

кофти отношението към детето + чуствителен темперамент = човек с ниска самооценка

В миналото. Там в подсъзнанието ни, заспиват нашите детски травми. Те никога не изчезват, просто заспиват. Всичките обиди, които е понесло детето, ги е възприело като истина за себе си. Истина, която остава латентна – заспала на дъното. Крясъците от баща ти: „За нищо не ставаш“, „Неудачник“, „Пречкаш се“, се превръщат в „За нищо не ставам“, „Аз съм неудачник“, „Преча“.

За да не се чувствам зле, от всичко това, което мисля за себе си, аз си изграждам едни правила за поведение. Един Трябва правилник:

Трябва да съм перфектен, Трябва да уча много, Не трябва да греша – всяка грешка е провал, Трябва да съм учтив, Трябва винаги да изглеждам добре, Не трябва да говоря, много, за да не съм досаден, Трябва …..

Всичко това спи в дъното, в миналото, в подсъзнанието….и чака своят момент.

Сега…. Когато нещо сега се случи. В сегашното време. Живеем си ние по правилата, които сами сме си изработили и горе доло, се чувстваме комфортно със себе си. Докато в един хубав момент, нашите правила не сработват и тогава се събужда травмата, която е заспала на дъното. Отключват се негативните предвиждания „Няма да се справя, ще се проваля“, защото травмата е отключена и „Аз съм неудачник“. Поражда се тревожност. Енергията ни намалява. Изчезва желанието за действия. Идва депресията.   

 

 

Споделяне