Някои хора, за целия си живот са изпитали 2-3 паник атака/ПА. Други ги изживяват постоянно ден, след ден в омагьосан кръг, формиращ паническо разстройство.

Пристъпите на ПА приличат на гоненица. Ако анализираш, кое ги поражда, можеш да започнеш сам да ги предизвикваш и да им се наслаждаваш, така и ще изчезнат.

Има няколко теории как работи нашата вегетативна нервна система. Тя координира работата на органите, така, че те да могат да функционират при дадени условия в определен момент.
Възниква ситуация и организмът започва да реагира. В кръвта се разлива адреналин, който ни подготвя за борба или бягство. Разширяват се зениците ни, бие сърцето, стягат се мускулите, за да може организмът, да се приготви за бой или бягство. Ситуацията съвсем не е задължително да е опасна за живота. Студентските изпити например, предизвикват същите процеси в тялото ни.

За нашата вегетативна нервна система, няма значение, дали улицата, автобусът, ескалаторът, паркингът, са опасни, или не са. Веднага щом в мозъкът, влезе мисъл, че съм сам на вън и може да ми стане лошо – да полудея или да умра, започва много интензивно преживяване, до пълна загуба на контрол. Тогава вегетативната нервна система, включва защитна програма за съхранение. Още по-лошо става, когато се включат и грешки в мислите за пълна катастрофа.

Формира се устойчив условен рефлекс, защото мозъкът е запомнил местата, където сме се чувствали зле / магазин, улица, метро…/ и включва мисъл – Пак ще ми стане зле.

 

За да се справим сами е нужно да:

  1. Анализираме нашите ПА. Кога започват? Как свършват? Да се информираме, че ПА, изобщо не са опасни за нашето здраве и живот.
  2. Да се смеем над страха, като го преувеличим до абсурдност във въображението си.
  3. Не се борим с ПА, а я приемаме. Даже очакваме появата и с удоволствие, за да приложим наученото.

4.Пишем местата, където се случва и опитваме да я провокираме. Влизаме в риска да се появи и да я изживеем.

  1. Дишаме 3-5-8 . Три секунди вдишваме – 5 сек. задържаме – 8 сек. издишваме.
  2. Много фитнес, много спорт, за да изхвърлим излишният адреналин.
  3. Търсим вътрешния конфликт с помощта на терапията – коренът.

 

 

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *