Студеният баща:

 • Не хвали детето си, защото ще го развали иначе;
 • Казва и, че няма да и се получат нещата;
 • Не и дава милувки, прегръдки;
 • Подиграва се с детето – смешна ти е роклята, прическата, виж се и постоянно контролира поведението и;
 • Поставя, другите хора на първо място, защото самият той, твърде много се интересува от мнението на хората;

Детето, получава травма от отхвърляне. Започва да мисли за себе си, че нещо с него не е наред; че е ненужно; че е неправилно, ненормално, странно.

Това дете, както и всички други деца, има нужда от любов и приемане, такова каквото е. С такъв хладен баща, това не може да се случи. Самооценката, на детето започва да страда, а самочувствието пада.

Мислите на момичето:

 • Аз съм никой;
 • Не съм важна;
 • Не съм ценна;
 • Нямам потребности;
 • Не съществувам

В стремежът си, да получи любов, одобрение и приемане, детето започва да контролира поведението си. Целта на е, да върне любовта на баща си или да я заслужи.

 • За да постигне целта си, такова дете ще прави крайности в поведението си: или ще се стреми да е идеална, или ще потвърждава, че е едно нищо. Започва да се държи така, сякаш е идеална – да носи шестици, да се облича идеално, да се държи идеално, да се показва идеална. Държи се, наобратно на вярването си, че е нищо, като постоянно доказва, че е идеална.
 • Другият вариант на поведение, което може да избере е да мълчи, да не изказва мнение, да я мъчи вина и срам, защото смята себе си за нищо. Да не си позволява да обича и да се държи студено. Няма да си позволява прегръдки и близост, когато започне да влиза във връзки с мъже.

Какви ще бъдат връзките на такава жена?

Тя ще се влюби в същият хладен и недостъпен мъж, като баща си, защото подсъзнателно, ще се стреми да зъвърши гещалтът – да накара студеният мъж, да я обича. Тя ще избира, студени и недостъпни мъже, което ще и се струват добър начин, добра цел, да изпълни заканата си – такъв да я обича. Ще се стреми, да се доказва постоянно, както и ще започне да обезценява себе си, за да прави всичко за мъжът, за да го накара да я обича. Да изкарва достатъчно пари, да е добра домакиня, добра майка….Правейки всички възможно да се доказва, че е идеална и да контролира себе си и поведението си във всеки един момент. Ще бъде лишена от всякаква спонтанност.По този начин, ще рискува, да бъде безинтересна и да бъде изоставена.

Другия вариант е тя да търси топъл мъж- точно обратното на това, което е баща и. Ще търси такъв мъж, защото иска, да задоволи тази потребност от любов най-накрая. През време на отношенията им, тя ще изисква, той постоянно да и дава внимание и да доказва любовта си. Рискът тук, ще дойде, когато хормоните преминат и мъжът няма да демонстрира тази любов, заради която тя е с него. Тогава е много вероятно, тя да започне да го задушава: да го следи къде ходи, с кого, да наблюдава телефонът му, да го лишава от хобитата му. Може, дори да отключи, тревожно разстройство и всеки път, когато мъжът и излиза от вкъщи, тя да получава паник атаки. Телесните симптоми, могат да стигнат до там, че заради тях, мъжът и да се превърне в болногледач, да е постоянно около нея, да се тревожи за нея, да я кара до бърза помощ. Ето как тя ще получи внимание и любов от нег и ще го накара да е по полата и.

Когато осъзнаеш, защо имаш такова поведение, е време да преработиш травмата от баща си. Да разбереш, че поведението ти е такова, защото виждаш в мъжа си баща си и все още се стремиш, да го накараш да те обича.

Прости на баща си и започни, да се грижиш за себе си. Да, си даваш внимание на себе си, а не на другите-на мъжете.

Споделяне