Безсъние (безсъние) е нарушение на съня. Обикновено, това е съпроводено със симптоми, като сънливост през деня, загуба на енергия, раздразнителност и потиснато настроение.

 • Причини за безсънието са:
 • Психическа. Това е, когато разстройството на съня е причинено от стрес, неврози, депресия и други психични заболявания. В тези случаи, когато лекуваме тревожното разстройство, безсънието ще отпадне.
 • Хронична умствена преумора, чиито признаци са постоянното желание да спите през деня, събужда се през нощта, тежко пробуждане, летаргия, слабост и умора дори от малки натоварвания.

Безсънието се влияе от:

 • хормонални промени, подобни на тези, които предхождат менструация, или се появяват по време на менопаузата;
  житейски събития като страх, стрес, тревожност, емоционален или психически стрес, работни проблеми, финансов стрес, раждане или загуба на любим човек;
  стомашно-чревни проблеми (киселини или запек);
  психични разстройства;
  някои неврологични заболявания;
  лоша хигиена на съня, като шум, или прекомерен прием на кофеин;
 • физическа активност

Тревожният човек, на когото много му се спи, ляга си в леглото, но сякаш се разсънва още повече. Колкото и да си стиска очите или да се старае да заспи, става още по-лошо, чувства се още по-възбуден и разсънен. В главата му започват да се въртят страхове – „ще се разболея“, „никога няма да заспя“, „ще полудея“ …

Когато човек, иска да заспи на всяка цена, от страх да не се разболее, полудее, или от страх, че никога няма да заспи, той допълнително се плаши от мислите си и залива тялото си с адреналин. Адреналина предизвиква – тръпки, сърцебиене, студени или топли вълни, треперене, замайване и тн. Завърта се порочният кръг на тревожността и съня се разбива.

Проблемите при заспиването, се случват, защото – Имаме силно желание да заспим, но сънят е лек и повърхностен, поради тревогата в ежедневието, свързана с тревожните мисли, които не ни дават да заспим.

В моментите, когато се унесем в сън, може да се сепнем и рязко да се събудим. Тогава се получава сърцебиене, мускулни спазми, и човек може да се събуди объркан и дезориентиран с мислите: Къде съм? ; Кой съм? Не е случайно това, защото мозъкът не е имал време да се събуди пълноценно и се обърква, а тревожният човек, ще придаде голямо значение на тази дезориантация и – нова порция адреналин.

За да не се измъчваме с омагьосаният кръг, на тревожността при заспиването, по-добре да не се и опитваме да заспим, а да се отдадем на нещо приятно:

 • Четене на интересна книга;
 • Гледане на филм;
 • Пиене на чай или топло мляко;
 • Взимане на душ/вана;
 • Слушане на позитивни утвърждения на Луиз Хей;
 • Слушане на хипноза или релаксация;
 • Абсолютно всичко, което ви носи удоволствие…..

А можем да приложим и техниката – парадоксално намерение. Тествана е и горещо, се препоръчва при проблеми със съня. Прави се така: Казваш си „Няма да спя цяла нощ. В никакъв случай, няма да заспивам и ще се старая да остана буден, каквото и да стане“.

 

Лека нощ! :)

 

 

 

Споделяне