Страховете могат да бъдат най-различни. Те са рационални /логични/ и ирационални страхове. Ирационалните страхове са фобиите / паяци, тъмно, дълбоко, високо, тясно и тн. Рационалните страхове са тези, които имат логическо обяснение и на практика да се изброят е трудно, а  причините за възникването им, може да са всякакви.

 

Пример:

Родовата травма. Това е травмата, която бебето може да получи по време на раждането си. Тя може да бъда причината за бъдеща клаустрофобия или страх от тъмното.

Травмата от загуба на близък човек. Човекът преживял такава травма, може да започне да избягва отношения от страх да не ги загуби впоследствие – страх от обвързване.

 

Какво е това страх и какви са неговите причини?

Всичко което се случва в живота на човек се записва в неговото подсъзнание. Подсъзнанието е хард диска на човешката памет. Там се съхранява абсолютно всичко до най-малката подробност. Запомнил си, без да знаеш това, сутринта на 04.05.2015 г. отивайки за работа, как е притичала катеричка и е пресекла алеята. Съзнанието пресява цялата информация, която постъпва за да може да използва само тази, която му трябва, а останалата избутва в подсъзнанието.

Човекът се движи от подсъзнанието си. Ако твърдият диск на компютъра не е замърсен от сбъркани програми, човек живее леко. Той не е подвластен на депресии, не страда от чувство на вина и неудовлетвореност от живота. Но не всеки може да се похвали с мощна антивирусна защита. Всички разрушителни моменти, водят до страдания и човек не може да разбере, кои точно проглами от миналото му влияят.

 

Страховете най-често са несъзнателни. Не си даваме сметка защо се страхуваме. Например, когато човек се страхува от кучета, значи е имал в миналото уплаха или нападение от куче. Не всички страхове обаче можем да си обясним от къде започват. Как да си обясним например страхът от микроби?

 

В реалността страховете ни пречат да живеем пълноценно.

 

Предложения как да се справим със страховете:

 

Първо – да осъзнаем, че страхът е част от нас, но тази част взима връх над разума. Можем да си обясним, че страхът от паяци е абсурден, но какво от това?

Важно е да разберем, че страхът е една емоция, както радостта например. Затова основната борба със страховете ще се свързва и с работата с други емоции.

Второ –  трябва да решим за себе си, наистина ли сме готови да се освободим от този страх. Може би ни е страх? :) Най-страшното е да останем сами със страха. Всеки знае, че за да се научим да плуваме, трябва да плуваме. Накратко да поемем риск да се изправим срещу страхът си. Това не значи да се оставим да ни полазят 5 паяка наведнъж разбира се. Изисква се по-задълбочена работа.

 

Практика за справяне със страховете:

  • Вземи лист, химикалка и запалка.
  • Затвори очи и се съсредоточи върху страхът си. Спомни си, кое го предизвиква. Почувствай го. Когато го усетиш, дай му име. Така ще започнеш да го управляваш.
  • Отвори очи. Поеми дълбоко въздух и напиши на листа името, което му даде. Вживей се в процеса.
  • Може да забележиш чуство на агресия, гняв. Скъсай листчето на малки парчета. Продължавай да късаш, докато не получиш облекчение и когато се поуспокоиш – изгори парченцата. Най-добре наблюдавай как горят и изгарят – страховете.

 

Друга техника, която е подходяща за хората с творчески интереси. Същата като гореописаната, с тази разлика, че рисуваш страхът. Даваш му форма. Как изглежда той? Колко е голям? Какъв цвят има? Има ли лице? …..

 

Повтаряш тази техника толкова пъти, колкото е нужно. Докато не почувстваш освобождение от фобията. За всеки е различно.

 

В допълнение със тази практика, която е подходяща за домашно в терапевтичният процес, заедно ще назначим ситуации, наречени поведенчески експерименти в които да се срещнем очи в очи със страхът си. Това ще става естествено постепенно и всичко ще започне още от кабинета – в защитена среда.

 

 

~ Даниела – психолог, хипнотерапевт

 

 

0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *