Някои хора се страхуват да не умрат. Страхът е толкова силен, че започват да ги преследват натрапливи мисли постоянно. Например, млада майка си мисли „Ще умра и кой ще ми гледа детето“. Тази мисловна стихия нарушава ритъмът им на живот и щастието им. Започват да се консултират със специалисти, психолози, лекари, а често и с близките си. Отговорът, който най-често получават от хората около себе си е „Я се стегни, млад си“, „Нищо ти няма“.

Най честото нещо, което може да се чуе от човек със страх от смъртта е „В живота ми всичко е наред, а тези натрапливи мисли, ме побъркват.“ Или „Имам перфектен живот, но паник атаки всеки ден.“

Ако имате такъв проблем, замислете се върху събитията от живота си. Дали нямате, следните тревожни мисли.

  • Мъжа ще изневери и аз няма да издържа;
  • Не мога да живея сама;
  • Майчинството е затвор;
  • Родителите ми няма да се справят без мен;
  • Нямам право да не съм идеална майка;
  • Ако не съм добра, ще се откажат от мен и няма да го преживея;
  • Ще скъсам с приятеля си и няма да си намеря друг;
  • Ако нямам успех на работа, живота ми няма смисъл.

    Изневярата и уволнението, не убиват, но ако вие ги интерпретирате като край на живота, то вашата психика сляпо ще вярва в това.

Нашият мозък не различава истина от лъжа. За всяка мисъл реагира с емоция и телесно усещане.Пример. Ако говорим за лимон, който изстискваме и изпиваме капка по капка, веднага се появява в устата усещане за кисело, а лимон няма-лъжа. Тялото реагира на мисълта, все едно е истина.

А какво прави психиката ни, когато ни грози опасност –  вярва и включва на   инстинкта за самосъхранение. От тук започват фобиите и натрапливите мисли, страхове и телесни симптоми.

Ето от къде е страхът от смъртта. Ако го имате, най-добре обърнете внимание на събитията в живота ви, които ви тревожат.

 

/полезно – Фройд за фобиите, Джон Уотсън и Иван Павлов-теории за фобиите/

 

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *