Ето две техники за преработката на тази когнитивна грешка „Знам какво мислят хората“ :

1 Техника: Един от прекрасните КПТ методи – интервю. Всичко е просто и логично. Имате убеждение, което довежда до емоциите: страх, притеснение и общ дискомфорт.

Пример: Студент си мисли, че ако се запъне на изпитването, ще му се смеят. Естествено, такива очаквания водят до притеснения, а може и толкова да зацикли на този страх, че да загуби и мисълта си от напрежение.

В този случай е добре да направим проверка на реалността. Той мисли „Какво ще кажат хората“, може би че съм глупав…

Хайде да направим проверка на реалността, като попитаме 10 човека, как биха реагирали и какво биха си помислили в такава ситуация. Отговорите биха били най-често следните:

  • „Ще му съчувствам, защото съм бил на неговото място“ – 7 човека
  • „Не ми пука, изобщо“ – 2 човека
  • „Етаги глупака“ – 1 човек

Изводът. Като сравним предположението на студента  с отговорите на хората, разбираме, че е напразно се е тревожил. Нищожно му е било допускането за принизяване от другите.  Така, че винаги проверявайте реалността!

2 техника: Добре, представете си, че хората вече мислят по възможно най-отвратителният начин за вас. От кои епитети се страхувате най-много? глупак, лъжец, курва, продава чалъми, стара мома, некадърник,сектант, обратен, дебелак, кръвопийка, слаба като смърта, подсмърча като момиче, мошенник…и тн.

Сега си превставете, че стоят срещу вас и плюят, гледат с отвращение с изкривени лица и ги изричат със злоба, а от устата им излиза пяна.

Как се чувствате? Смях ли ви е, или ви е обидно? Какво се случва, когато го кажат? Вие умирате и на некролога е записано „Умря от това, че хората си отвориха устата и се изплюха“. Хората спряха да говорят с вас? Това е прекрасно. За какво ви е излишната загуба на време и енергия в говорене със всеки. Приятелите ще останат, а другите ще се отсеят. Ще отидат да си страдат тихо и по на далече.

 

Даниела

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *