Всички мъже имат потенциалът да се развиват успешно/пари, щастие, личностно израстване/, ако до себе си имат стойностна жена.

Когато мъжа и жената се срещнат в началото има очарование, увереност, че всичко ще е наред и, че ще се справят с живота, стига само да са заедно. После се женят и идват конфликтите. Децата слушат караниците и всичко, което искат е всичко да е както преди. Родителите стават по-малко любещи и към децата си, когато са ядосани и изнервени от караниците помежду си.

И ето малко за грешките, които жените допускат в поведението си към мъжете.

Типовете женско поведение:

 • Критична и сравняваща. „Ти си лош, постоянно грешиш. Я виж съседът какви постижения има /къща, кола, вила/. Ти си виновен за всичко. Как можа? Нали ти казвах…“ Жената мисли, че колкото повече го критикува, той ще се осъзнае и ще се подобри. Изпитва презрение към него. Той я вбесява и дразни. Даже да не го казва на глас, че той е виновен, може да го мисли и да го излъчва. Смята, че ако не го критикува, той няма да разбере проблемите в поведението си и няма да се промени. На такива жени, най-често в детството, техните майки са били критични, властни и изискващи. Дъщерите им, са научили това поведение от тях. Майките са изисквали и критикували тях. Тези жени не са получили женският пример, за това как жената трябва да е мека и приемаща. Те имат илюзията, че като се гневят, тогава контролират всичко.
 • Спасителка. На нея и е жал за мъжа и тя смята, че е виновна за това, че на мъжа не му върви. Нейните убеждения са, че тя е виновна за всичко – че в семейството няма достатъчно пари, например. „Аз съм виновна, че нещата не вървят и трябва да се откажа от всичките си желания. Трябва да икономисвам. Не трябва да искам каквото и да е. Трябва да се жертвам , чак тогава той ще го оцени и ще се справи“. Нейните очаквания са, че като се ограничава, мъжа ще го оцени и ще настъпи подобрение.  Обаче, когато и е жал към мъжа, това изпраща едно послание на енергийно ниво, че не му вярва, че е способен на постижения. „Всичко ще бъде наред“ – посланието е, че нищо не зависи от мъжа и той е слаб. /спасителка /. Ако жената има жал и недоверие, тя е спасителка. Когато жената е спасителка, дори да му говори комплименти и да се опитва да го мотивира, това няма да помогне. Той няма да повярва, че е силен и способен. Майката на такава жена, възможно да е страдала и търпяла в миналото,нещата, които не харесва. Възможно е също да е постъпвала лицемерно към съпругът си, прикривайки, неодобрението си към него.
 • Смес. Рядко жената е от чист първи или втори вид. Често има някакъв процент от критикуващата и някакъв процент съжаление. Например 85% – критична и 15% – спасителка. Когато го критикуваме ние го гледаме от горе. Смятаме се за по-умна от него. Когато го спасяваме, го смятаме за неспособен.

Упражнение 1 :

 1. Представете си образа на най-важния мъж в живота ви: Татко, брат, съпруг, бивш съпруг, първото гадже и го попитайте: „Аз мога ли да мотивирам мъжете?“. Чуйте неговият пръв отговор. Отидете до огледалото и се погледнете в очите и си кажете „Аз мога ли да мотивирам мъжете?“ Послушайте чувството си в този момент. Вярвате ли на това, което казахте? Ако не повярвахте в това, представете си, че виждате баща си и му кажете за какво сте му обидени. Поемете дълбоко въздух и се отпуснете. Отново повторете.“ Аз мога да мотивирам мъжете!“
 2. Представете си как изглежда успешния мъж. Как е облечен. Как говори. Каква кола кара. Опишете три качества на успешния мъж.
 3. Представете си до него жената, за която той е мечтал. Заради която бърза да се прибере вкъщи, защото тя го вдъхновява. Опишете я: Какви са нейните качества? Как тя изглежда? Как се държи? Какво ценно получава той, от това да е с нея. Как се чувства той до нея?
 4. Попитайте се сега, какви качества трябва да развия аз, за да е такъв мъж с мен. Какво трябва да променя и подобря в себе си? Какво ми пречи сега, да бъда такава жена? Кои мои действия пречат на мъжа ми, да е щастлив с мен точно сега. Какво мога да направя точно сега, че да се приближа до тази идеал за жена.   

Упражнение 2 : Вътрешен конфликт. Когато желанията и убежденията не съвпадат, тогава евъзможно да не можем да постигнем желаните резултати.

Желание:

„Аз искам да имам успешен мъж“.

Убеждения:

 • Успешния мъж е опасен.
 • Успешния мъж не е безопасен.
 • Успешния мъж изневерява.
 • Успешния мъж използва жените.
 • Успешния мъж, няма време за семейство, отношения и жена.
 • Успешния мъж, прави жената зависима от себе си.
 • Успешния мъж е неконтролируем.

Нека видим, дали имаме уеждение, които ни пречи. Гледате се в огледалото и питате: Ако се виждате ясно в огледалото отговорът и ДА. Ако не се виждате – НЕ.

 • Жал ли ми е за мъжете?
 • Презирам ли мъжете? Дразнят ли ме?
 • Вярвам ли в мъжете? Доверявам ли им се?
 • Мога ли да вдъхновявам мъжете като жена?
 • Наистина ли вдъхновявам мъжете?
 • Мъжете около мен забогатяват ли?

/малка полезна извадка от посетен курс за успешни семейни отношения Я. Самоилов/

Споделяне