Когато си отглеждаме децата, чрез поведението си и думите, ние им казваме какви убеждения да имат за себе си, другите и света. Трябва да сме внимателни, какво говорим. За дететоq ние сме богове и то вярва на всичко, което кажем. После го запечатва силно в подсъзнанието си и си изработва модел на поведение и като възрасетн, това започва да формира съдбата му.

Ролеви модел на бащата

За момчето – бащата трябва да е: смел, или страхлив; водещ или подчинен; богат или беден; грижовен или отдръпнат; да прави ли ремонти в дома или да не може; как да се държи с жените; с какви думи да говори. Всичко това се копира от момчето.

За момичетата – още по-важно: мъжът е за защита, или заплаха; за близост или за хладно отношение „махни се“; телесният контакт е нежен или напрегнат и хладен. Как се усеща после това момиче като жена; колко е желана и привлекателна, всичко зависи от това. ⠀

Бащата е първият социален ориентир. През неговите очи, детето вижда целия свят.

  • Бащата е безопасност и защита. Сигурност, „ако нещо стане, татко винаги ще дойде и ще ме спаси и защити“. Или нямам защита и всеки може да дойде и да ме обиди.

  • Бащата е заради увереност в себе си, лидерство, способност, достижения. „Достоен ли съм за похвали, или мен само ми се карат“. „Ценен ли съм, или все нещо не ми достига“. „Имам ли право да се боря за моето си, или по-добре да се предам веднага“.
  • Бащатаq дава право на агресия, гняв, умения да защитаваш границите си. Или ти дава това право, или се сливаш, ставаш удобен, не можеш да се защитаваш, жертва си.

Със сигурност и мама ги може тези неща, но татко ги прави по-добре. И точно татко ги предава на детето и го прави силно.

Ролеви модел на майката. Мама — дава безусловна любов, чувство на топлина и грижа, внимание и разбиране.

Убежденията, които даваме на децата си са за себе си, за другите и за света. Така закодираме у тях програма, чрез която те следват поведение с което ще преодоляват съдбата си.

Родителите даваме положителни и отрицателни убеждения  на децата си, чрез думите, които използваме.

Положителни: Ти си хубав; Ти си умен; Ти си прекрасен; Справяш се чудесно!; От теб ще стане голям човек!; Браво; Гордея се с теб….

Отрицателни: Ти си мързелив; Нищо не става от тебе; С две леви ръце си; Как не те е срам; Я виж детето на комшийката какви шестици носи, а ти…

Съответно родителската хипноза, действа автоматически, като  им внушава:

Положителни убеждения : Бъди готин; Ще си успешен; Ти си любим;

Отрицателни убеждения :Не живей; Не бъди дете; Не чувствай; Не бъди лидер

Ето как се случва например:

НЕ МИСЛИ – забрана за собствено мнение

  • Кой те пита? Не се бъркай на възрастните; Много знаеш ти;

+   Как мислиш? Помогни ми да разбера; Дай да го направим заедно;

НЕ ПРАВИ НИЩО – упреци снижаващи самооценката

  • С две леви ръце си;Даже не се опитвай; Няма да стане; За какво да започваш изобщо;

+  Можеш да сбъркаш и е нормално; Не винаги се получава от първия път;

НЕ БЪДИ ЗДРАВ – когато не даваме на детето любов и внимание и то за да си ги получи се разболява. Така наречена „вторична изгода от болестта“. Получава внимание и грижа, като е болно.

НЕ ИЗПИТВАЙ ЕМОЦИИ – да ги потиска му сочим.

  • Не се ядосвай; Мъжете не плачат; – може да доведе до автоагресия

+  Да ти си ядосан и това е нормално. Поплачи си. Всичко ще бъде наред.

 

 

 

Споделяне
0 отговора

Напиши коментар

Искате да се включите в дискусията?
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *