Хипохондрия

Хипохондрията е психосоматично разстройство. Тя може да бъде както самостоятелно заболяване, така и симптом или част от друго заболяване (най-често депресия и паническо разстройство).
Заболяването се характеризира с натрапчив ирационален страх от тежко, най-често смъртоносно заболяване. Хората, страдащи от хипохондрия са прекомерно съсредоточени  върху функции на организма си и всяка минимална промяна ги тревожи. Притеснително е, когато човек започне да се самонаблюдава непрестанно, изследва тялото си и усещанията си и непрекъснато открива нови и нови симптоми на заболявания.

Два типа пациенти страдащи от хипохондрия. Едните се страхуват за здравето си и непрекъснато посещават лекари и си правят всевъзможни изследвания. Другият тип хипохондрици също изпитват необоснован страх от заболявания, но никога не стъпват при лекар. При тях надделява притеснението, че ако отидат на преглед, ще им открият тежка и неизлечима болест.

При изследвания не се откриват здравословни проблеми и пациента е физически здрав. Въпреки това, той е разтревожен, че страда от тежко и дори неизлечимо заболяване като рак, СПИН, автоимунни заболявания, и дори „усеща“ симптомите на инфаркт и инсулт.
Кога се отключва хипохондрия:

  • след стресова ситуация или  смърт на близък човек.
  • други случаи страдащите са имали майка, която постоянно се е притеснявала за здравето си и това на другите в семейството.
    Въпреки натрапчивият страх от заболяване, страдащите от хипохондрия често отказват да приемат лекарства. Започват да  четат всички упътвания на лекарствата и обикновено внимават за всички странични ефекти, защото ги очакват. Страхуват се дори от приемането на витамини и хранителни добавки.

Според психиатрите хипохондрията е едно от най-трудно подаващите се на лечение състояния и това я прави сериозен медицински проблем. Често страха за здравето и съмнението за тежко заболяване, което лекарите не могат да открият съпътства целия живот на пациента.

Жана на 28 години.

Здравейте!На 28 години съм и проблема ми е следния: имам постоянен страх от болести,постоянен страх от смъртта.Ходя често при личната ли лекарка,вече ми е неудобно да ходя даже,защото всеки път трябва да ме убеждава ,че всичко ми е наред.Имам чувството,че умирам всеки ден. Правя си кръвни изследвания няколко пъти в годината. И все не вярвам,че са коректно направени и не вярвам на лекарката си. Внушавам си постоянно някакви неща. Понякога имам чревни неразположения, не мога да ходя до тоалетната всеки ден. Мисля си за рак на дебелото черво. Правих колоноскопия и резултатите са нормални, т.е здрава съм. Преди 3 години страдах от паническо разтройство.Често имах панически атаки.Успях да се справя с проблема без да пия хапчета, посещавах психотерапевт. Беше много тежко и драматично за мен.