Докато търсих, обяснението на този въпрос, поизчетох доста литература, която все не ми даваше достатъчно яснота по въпроса. Твърдения от сорта:

  • Търся себе си в другия;
  • Най-често се влюбваме в човека в нашето обкръжение, защото свикваме с него;
  • Хормоните, ни заслепяват и се влюбваме в първия;

И така докато стигна до теорията за потребностите, която лично на мен, ми пасна най-добре.

Както винаги, ще изчистя сложният академичен стил на изказа, за да е на прост разговорен език и да стигне, до повече от вас, защото смятам, че ще ви хареса, както хареса на мен.

Всичко, се върти около потребностите. Целият ни живот. Нашите потребности, от самото ни раждане, са задоволявани от фигурите, които отглеждат. Потребностите от:

Близост, сигурност, любов, грижа, подкрепа, внимание, одобрение, възхищение…..

Когато, потеглим в живота си, вече пораснали, ние искаме нашите потребности, отново да бъдат задоволени, така както мама го е правила, или тати/баба/учителката.

А ако, някоя потребност, не ни е била задоволена, поради някаква причина, ние отново си търсим някой да ни я задоволи, когато сме пораснали.

И така:

  • Ако, имате потребност от безопасност, защото сами не можете, да си защитавате личните граници, какъв човек, ще изберете? Разбира се – нарцис с твърди граници. Може да е слаб, агресор, който да се възползва от нашето неможене да казваме Не. Така, ще ви се струва, че този манипулатор ви защитава.
  • Ако, имате нужда от доказване, възхищение, какъв човек ще изберете – слаб, или агресор, на който да се доказваме постоянно, че струваме нещо, за да ни се възхищава. Всъщност, обаче ще го дърпаме в живота, ще го носим на раменете си, защото всичко ще правим сами. За сметка на това пък, ще получаваме възхищение.
  • Ако, имате нужда от внимание и любов, ще притеглиш манипулатор, който ще знае, какво търси една жена и ще я носи на ръце. А жената, ще е готова на такова внимание на всичко, да плаща всяка цена.
  • Ако, една жена е в рутина на брака и и липсва веселост, емоция – се влюбва в някой, който ще и я даде.
  • Ако, имаме нужда да се чувстваме значими, ще бъдем привлечени от слаб партньор, когото да спасяваме, да му помагаме. Така, ще сме водещи и се гордеем със себе си, че сме силни и го можем…

Сега става по –ясно, защо се свързваме с манипулатори, нарцистични личности, слаби, агресори и тн.

Защото, когато се влюбваме и се появят хора, ние ще изберем този, който задоволява повече наши потребности. Това е критерия. Ако един задоволява 2, а друг 5, ще изберем втория.

Ето как, влизаме в зависими отношения. За, да избегнем това, трябва да се опознаем, да не крием, да поживеем заедно…Докато мине периода, в който идеализираме партньорът и да разберем, защо сме с него.

 

 

Споделяне