Психосоматични заболявания

Причините за отключването на симптомите на болестите обикновено са много, а при някои заболявания една от причините е психиката. И точно тези заболявания може да причислим към психосоматичните.

Негативните мисли, чувства и преживявания често водят до главоболие, драстично отслабване или напълняване в резултат на намален или повишен апетит, безсъние, нервни и истерични изблици, сексуални проблеми, безплодие, смущения в месечния цикъл, хормонален дисбаланс.

Към психосоматичните заболявания се включват:

  • захарният диабет, псориазис, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, ревматоиден артрит, хипертония, исхемична болест на сърцето, язвен колит, синдром на раздразненото дебело черво, стомашна язва, бронхиална астма, атопичен ,дерматит, тенсионно главоболие, диабет тип 2, ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм,хигрена, хронична болка

Защо идват болестите:

  • Болестта е начин да получим внимание. Когато си поръчваме болест, имаме нужда от загриженост и топлота от близките ни.
  • Болестта е начин да постигнем целите си. Не искате да отидете на фирмено събитие, командировка и пр. и се разболявате – внезапно вдигате температура – ето повод да не ходите там, където не искате.
  • Болестта е начин на съществуване. Това е много популярен начин да се поръчват болести – човек е ангажиран, има какво да прави. Болестта дава възможност да се занимаваме с нещо. Ходи се по болници, общува се с лекари, аптекари, с други болни, има общи теми на разговор, близост. Животът има смисъл.
  • Болестта създава чувство за собствена значимост. Човек, който години наред има вниманието на другите хора чрез професията си, статута си в обществото, изведнъж, като остане без работа (пенсионира се) и изчезне чувството за собствена значимост, си поръчва болест.
  • Болестта като начин на почивка. Това е много разпространена причина за поръчка на болест – начин за почивка.
  • Болестта като начин за отлагане на важно решение. Понякога човек трябва да вземе важно решение – да си смени работата, местоживеенето, да се ожени или разведе. И така човек си поръчва болестта, за да може с чиста съвест да отложи трудното решение или да си даде отсрочка.
  • Болестта като начин за манипулиране на околните Заплахата човек да се разболее, дори да умре, е начин да манипулира близките си. Този подход се използва от слаби хора, които нямат способността и възможността да постигнат своето по друг начин.

Пенка на 65 години

От както внуците пораснаха се чувствам безполезна. Никому непотребна. Това продължи 2 години. Започнах да вдигам кръвно. Сложих стенд на сърцето. После още. Залежах се. Започнаха да ме посещават децата и внуците всеки ден. Чуствам се доволна и обгрижена. Подсъзнанието – по-добре да не оздравявам, а да лежа. Така съм потребна и обгрижена, иначе всички ще ме забравят…

Съпрузи в 10 годишен брак:

Тя: Мило, добре ли изглеждам с тази рокля?

Той: Да.

Тя: Не ме ли прави малко пълна?

Той: Не.

Тя: Ти не ме харесваш. Мислиш, че съм дебела. Даже изобщо не ме погледна, когато те попитах. Гледаше си в телефона. Вече изобщо не ме забелязваш.

Той: Просто казах, че си добре с роклята. Престани да си измисляш.

Тя:Няма да забележиш дори да си направя косата зелена.