Социална фобия

Болестта дебютира обикновено рано – още в детска възраст – до второто десетилетие.
Симптомите са самоподхранващи се и образуват порочен кръг, от който без лечение спонтанно подобрение не се наблюдава.
Болните смятат, че ще бъдат наблюдавани, оценявани и унижавани от околните и това предизвиква силен страх, довеждащ до видими прояви:

  • Изчервяване, изпотяване, треперене на ръцете
  • Нервност, подкосяване на краката, пресъхване на устата, затруднен говор

Човека се опасява, че тези прояви ще го злепоставят, което го прави още по-неуверен.
Осъзнава, че страховете са неоснователни и прекомерни, но ги отдава на характера си.

Заболяването е в две форми:

Ограничена социална фобия, която се изявява в определени ситуации (например сценична треска). 

Генерализираната форма на заболяването обаче може да обхване почти всички дейности от ежедневието, свързани с общуване с хора. Тогава социалната тревожност е опустошително и травмиращо състояние, което не позволява на 50% от засегнатите да завършат средното си образование, а 20% довежда до нуждата от социално подпомагане, тъй като са неспособни да работят. То отнема на пациентите възможността да разгърнат потенциала си в личностен и професионален план.

Когато човек попадне в силно смущаваща го ситуация, то той е възможно дори да разгърне пристъп на паническа атака.

Често социалната тревожност води до други психични разстройства и в по-тежки случаи – до избягващо личностово разстройство. Самоизключването от обществото е едно от най-инвалидизиращите състояния за човека, защото именно в контактите с другите той се изявява като личност.

Лечението е задължително. Без него няма ремисия на заболяването. Терапията е в посока реструктуриране на негативните автоматични мисли, вярвания и ирационални убеждения; преодоляване на страховете посредством поведенчески експерименти и десензитизация. Приемът на медикаменти задължително трябва да се подкрепи от когнитивно-поведенческа терапия, която често е и водеща в лечението.

Христо на 36 години

На 36 години съм мъж, и живея само с майка си отдавна. За пръв път, разбрах, че имам социална фобия. Каза ми го една психоложка, когато бях на 22г., тя ме усети като влизам в кабинета, че съм вдигнал кръвно от притеснение и го измери. В общи линии, проблемите почнаха след като се уволних от казармата и се наложи да се преместя в друг град за да започна работа, и така се изолирах – напълно непозната среда и без познати хора. От работа вкъщи и обратно.Никога не съм имал връзка с момиче . То и не съм имал пари, и собствено жилище и затова са комплексите ми в това отношение. Така се затворих, налагах си да не търся връзка и да не мисля за това, а да търся начин да имам достатъчно пари, и сега вече над 10 години съм си сам, но за сметка на това парите ми стигат и си живея спокойно без притеснения. Обаче, понякога ме обхваща носталгия, и като че ли искам да се свържа с други хора с моя проблем за евентуална кореспонденция онлайн.
Като дете бях също много срамежлив и стеснителен. Нямах много приятели. Бях свит. Не бях от богато семейство и нямаше с какво да се изтъквам както правеха другите. Казваха ми „загубеняк“, „смотаняк“
А моето състояние може да се опише по следния начин, накратко:
Чувствителен, затворен, не излизам – не обичам заведения, шумни места, компании, и т. н. Нямам приятели, не купонясвам, не ходя на почивки и си седя все в къщи, освен като имам някаква работа из града да свърша.Все си мисля, че с днешните „онлайн“ възможности, ще ми се отрази добре да комуникирам с други хора с моя проблем.