Техника – Интероцептивно излагане

Тази техника е предназначена за лечение на паника и тревожност. Тя включва излагане на телесни усещания, които предизвикват страх, за да се активират всякакви безполезни вярвания.

Човек се потапя в симптомите на атаката в защитена среда – кабинета. По-този начин вижда, че няма да получи истински инфаркт или инсулт и паниката отшумява.

Пациентите с панически атаки обичайно се страхуват не от ситуацията, която би предизвикала атаката, а от самата атака: например, пациент със страх от летене, не казва, че го е страх самолета да не се разбие, а споделя страх от атаката, която ще преживее в самолета.

Когнитивната терапия цели да идентифицира тригерите на атаките – това, което ги стартира обичайно. Тригерът може да бъде мисъл, ситуация или телесно усещане (ускоряване на пулса).
Веднъж установени, важно е пациентът да разбере, че тригерът и атаката не са свързани, тоест дори и да имаме тригер, не е задължително да последва атака. Когато връзката между тригера и атаката се разпадне, този тригер вече не е така силен и въздействащ, както е бил. Човек овладява появата му.