Техника на най-лошия сценарий

Подходяща техника за страдащите от страх и тревожност. При нея индивидът, който е уязвим от осакатяващ страх или безпокойство, провежда някакъв вид мисловен експеримент, представяйки си резултата от най-лошия сценарий. Оставянето на този сценарий да се развие докрай, може да помогне на човека да осъзнае, че дори и всичко онова, от което се страхува, да се случи, вероятно всичко ще свърши добре.

Когнитивното излагане включва, първо, човек да си представи живо най-неблагоприятния изход от ситуацията и след това да помисли за стъпките, които би предприел, ако това наистина се случи.

В нашите мисли тази ситуация вече се е случила и не можем да я предотвратим. За това да помислим как ще се справим. И като извървим стъпките по справянето ще разберем, че това няма да ни убие.

Например: Жена трябва да се върне на работа, където изживява стрес. Най-лошия сценарий за нея е да бъде принудена да напусне.
Да разгледаме, ако това се случи какво всъщност тя може да направи. Как ще се справи?
Следните възможности биха могли да и дошли наум:

  • “Ще ми бъде много тежко”;
  • „Ще потърся подкрепа от приятели”;
  • ”След няколко дни ще започна да търся друга работа“;
  • ”Ще си избера работа, която е по-близка до специалността ми от настоящата“
  • ”Евентуално ще получа работа, не толкова стресираща и по-добре платена”.

Това упражнение почти винаги води до откриването на много, много спасителни варианти и методи за справяне, така че най-лошия развой на събитията, макар и негативен и нежелан, в крайна сметка не е толкова унищожителен.