Видове депресия

Човек в депресия мисли изкривено. Ако близките му не са изпитвали депресията на свой гръб, много трудно ще го разберат. Съвети като “стегни се” и “победи мързела” не работят. Човекът не е способен да контролира случващото се с него.

 

 

Клинична депресия

Клиничната депресия възниква при нарушение на мозъчната биохимия – недостиг на невротрансмитеритесеротонин, допамин и норадреналин. Тя не е предизвикана от конкретно външно събитие или травма, които да я провокират. Може да се появи неочаквано и без никакво логично обяснение. Симптомите са остри, ярко изразени.

Възникването и е в следствие на характерови особености, механизмите за справяне със стреса и генетичната предразположеност.

Дистимия – хронична депресия

Касае се за лека форма на персистираща депресия, която обикновено се появява и стихва постепенно. Това затруднява диагностицирането на болестта, което може да се проточи от два месеца до две години. Мислите са негативни, няма енергия, двигателната активност е понижена, няма желание за тренировки, излизане сред хора, социален живот. Все нещо не му е наред и приема това за своя черта от характера или преписва вината на външни обстоятелства. Трудно е фокусирането, мисленето е по-бавно, отнесено. Отвън другите може да интерпретират състоянието като “мързел”.

 

Реактивна депресия

Възниква след конкретно стресово събитие. При нея хората остават активни и социално ангажирани. Тази депресивна проява не трае дълго във времето и може да се разглежда като нормална реакция на човек в резултат на преживян стрес. Обикновено в тези случаи решаващо въздействие оказват споделянето и семейната подкрепа.

Ендогенна депресия

Тя се развива без наличието на конкретна причина, обикновено е интензивна и често включва симптоми като загуба на апетит или тегло, проблеми със съня и дневни колебания в настроението. Състоянието се подобрява след прилагане на специфично лечение. Трудностите се пораждат от факта, че споменатите изяви на болестта са характерни и за други форми на депресия.

 

Тревожна форма

Лека форма на депресия, включваща вариации в настроението и състоянието на страдащия. Обикновено тревожността се засилва вечерно време, което води до трудности в заспиването, без да провокира ранно сутрешно събуждане. Пациентите се чувстват напрегнати и разстревожени без видима причина, което на практика изчерпва симптоматиката.

Психотична депресия

Това е тежка форма на заболяването, характеризираща се със соматични и психотична симптоматика. Пациентите страдат от дереализация и/или деперсонализация. Почти винаги са налице налудничави идеи или халюцинации. Психотичната депресия изисква задължително и незабавно лечение.

Биполярно разстройство

Нарича се още манийно-депресивно разстройство и се характеризира със сменящите се състояния на приповдигнатост и спад в настроението. Може да се прояви и в трите споменати степени – лека, умерена и тежка. При разгръщането на манийния епизод, пациентите са в приповдигнато настроение, ажитирани, спят малко, имат повишен апетит и се чувстват щастливи. Те са неизчерпаем източник на енергия, говорят и мислят бързо, скачат от тема на тема и губят способност за концентрация и активно внимание. Обикновено харчат много пари, правят скъпи и ненужни подаръци, като често това води до разоряване. При тях също е възможна появата на налудничави идеи и халюцинации. Някои пациенти страдат от деперсонализация, като вярват, че са членове на кралско семейство или са известни личности. Други вярват, че са екстрасенси или притежават специални умения. Липсата на самокритичност при тези пациенти затруднява и удължава тяхното лечение. При разгръщането на депресивния епизод се проявяват описаните при депресия симптоми. Обикновено двете състояние се редуват с или без светъл период помежду им.

Униполарна депресия

По-голяма част от хората, страдащи от депресия развиват тази форма. При нея има единствено депресивни епизоди.

Ажитирана депресия

При нея са засилени симптомите на тревожност, напрегнатост, безсъние и раздразнителност. Усещането е, че страдащият буквално не може да си намери място. Иска да прави нещо, непрестанно да е активен по някакъв начин. Обикновено няма летаргия, а напротив – прекалена активност, която обаче предизвиква невероятно страдание, защото е непрестанна и разрушителна. Усеща се голямо напрежение и неясна, плаваща тревожност. Понякога има гняв. Човекът в никакъв случай не иска да остане сам със себе си, търси постоянно да е сред хора и да общува. Иначе буквално има усещането, че ще се пръсне.

Всеки ден се планира какво да се прави, умът е зает с нещо, защото иначе усещането, е за полудяване. Също така може дех придизвика суицидни мисли, защото не се издържа на напрежението. За разлика от бавните когнитивни процеси, характерни за другите видове депресия, тук мислите са много бързи, препускат, непрекъснато има връщане в миналото, самообвинения (които присъстват и при другите видове депресия).

Ретардирана депресия

Характеризира се със забавяне на мисловните и физическите процеси, трудности в концентрацията и способността за проява на активно внимание. При тежката степен на проява на тази форма, хората често са затруднени да се движат, говорят или хранят. Не рядко се развива така наречения кататонен ступор /пациентите изглеждат като вцепенени/.

Маскирана депресия

Характеризира се с наличие на споменатите симптоми, с изключение на осъзнаването им и споделянето им от пациента. Страдащите от нея не се чувстват депресирани и често смятат, че имат соматична болест. Болките в гърдите или други вътрешни органи, както и проблемите със съня, обикновено отзвучават след проведено лечение.

Депресия с органна генеза

Това е депресия, причинена от соматично заболяване или медикаментозно лечение.

Бързопреходна депресия

Касае се за заболяване, което се развива и преминава в рамките на няколко седмици.

Сезонна депресия

Тази депресия се развива в зависимост от сезонността и климатичните условия. Влия се от наличието на дневна светлина. Позитивно въздействие оказва приемането на въглехидрати и шоколад, както и удължаването на съня. Наричана още “зимна депресия”, тя се появява в началото на зимния период. При някои всяка година се наблюдава циклична закономерност от влизане в депресия в края на есента или началото на зимата и излизане от нея напролет.

Следродилна депресия

Среща се при 10%-15% от жените след раждане, най-често в периода на първите 3 месеца и продължава до 3 месеца след това. Пречи на нормалния ѝ живот вкъщи, на работа, в семейството, личните взаимоотношения и тези с приятелите, както и да възпрепятства грижите покрай новороденото. Жени, които преди раждането са имали депресивни епизоди или имат фамилни членове, страдали от депресия, са в рискова група за развитие на следродилна депресия.

Меланхолична депресия
Характерно е липсата на удоволствие от почти всякакви дейности. Човекът губи напълно възможността да изпитва удоволствие. Настроението е значително по-подтиснато, отколкото е нормално при загуба на близък човек например. Симптомите се влошават рано сутрин, а човекът обикновено се буди по-рано от нормалното в малките часове на нощта. Наблюдава се значително отслабване и силно усещане за вина.