Контразависим. Имам много фенове, но… Чувствам се самотен. Никой не ме разбира и не ме приема – такъв, какъвто съм!

 • Не ми стига топлина и приемане.
 • Държа хората на растояние, защото не зная как, да се защитя.
 • Често изпадам в депресии и самота.
 • Допускам във връзките си, някой да доминира, а друг да страда.
 • Накрая, ролите се сменят и страдат всички.
 • Всички, ми се възхищават, имам много фенове
 • Аз съм независим, силен характер, даже самостоятелен – но това е маска. От вътре, аз съм страхлив и уязвим.

Никога не допускам, истинска близост с някой – истинска духовна, душевна близост. С никой не ставам близък – не е безопасно. Трябва, винаги да имам възможност за бягство – вратичка. С лекота, заменям хора и връзки, никога не се отварям и не споделям всичко, само на един човек.  Всичко, трябва да е на парче – така е безопасно.

 • Човек, който много се е натърпял в отношенията си. Много е бил лъган, изоставян, не разбран, не приет, особено в романтичните си връзки.
 • Накратко, много болка е изтърпял и е разбрал, че за него не е безопасно да се обвързва, да се доверява, да споделя, да обича.

В детството, много е търпял и е страдал. Видял е скандали вкъщи, или други болезнени отношения, от които си е извадил заключението, че любовта боли. Или…

Във възрастните отношения, много се е настрадал и е решил, да се изолира от всички и да скрие своя вътрешен свят, за да не бъде отново наранен. Вдига висока крепост.

В следствие на травмата си, такъв човек, може да избере възрастният си живот, да го живее по два начина.

 1. Да се откаже, от близки отношения. Ако, има приятели, ги държи на разстояние, не споделя с тях. Страх го е, да не бъде предаден и крие тайните си. За да не преживее негативният опит от миналото. Оправдава липсата си на връзки с това, че има много ангажименти, работа, липсва му свободно време, или просто, че така му е добре без отговорности.
 2. Може да избере друг начин, да провежда живота си, като сменя постоянно любовници и приятели. Демонстрирайки постоянно благополучие, но крие чувствата си. Когато, дойде време, да споделя как се чувства, какво очаква от другия, тогава той усеща голяма опасност и бяга от отношенията. Може, дори да сключи брак, но никога, не се открива до края на жена си/мъжа си. Не разкрива вътрешните си чувства и потребности. Има много тайни от партньорът си. Живее двойнствен живот, като изпълнява определени роли – на баща/майка, мъж/жена. Не смее, да сподели нещо с партньорът си, защото най-големият страх, който има е да не остане сам и изоставен.

Здравите отношения – взаимозависимите. Хората се обвързват без страх и споделят един на друг и не си навреждат взаимно. Те не зависят един от друг, а взаимно се допълват.

Аз споделям-ти споделяш нещо и двамата, сме в безопасност. Заедно имаме по-големи успехи и резултати. Екип сме и никой не доминира и не се конкурира с другия.

Споделяне